AT REJSE I USA

English

Hjem >  Rejser >  USA > At rejse i USA
Jeg har efterhånden været i USA en del gange, og får jævnligt mails fra besøgende på min hjemmeside, der vil have råd mht. en rejse til USA. Jeg er selvfølgelig glad for at få mails, og hjælper som regel også gerne Jeg har her samlet nogle råd på de mest almindelige forhold, man kommer ud for som rejsende i USA.

Rådene er til brug "på eget ansvar" - og selv om jeg har forsøgt at være generel, kan det være, at nogle af de råd, som jeg synes er gode, ikke passer på andre - det afhænger også af, hvordan man rejser, og hvor meget man rejser rundt.

Elektricitet

USA bruger 110 V, og stikkene er anderledes end de danske stik. De fleste moderne ladere til mobiltelefoner, videokameraer og bærbare computere kan køre på 110 V, så det eneste, der behøves her, er en stikomformer. Et sådant stik kan bl.a. fås hos Brinck Elektronik, og i lufthavne. I USA kan den bl.a. fås i kæden Radioshack.

Større ting (eller rettere, ting med større strømforbrug) som hårtørrere, strygejern m.m. kan normalt ikke køre på 110 V, så lad sådanne ting blive hjemme, med mindre du er sikker på, at det kan køre på 110 V. I supermarkeder som f.eks. Walmart kan man finde sådanne ting til rimelige penge.

Hvis du skal have mange ting med, der bruger strøm kan du evt. tage en fordelerstikdåse med 3-4 stik med, så er der plads til både bærbar computer, mobiltelefonlader, kameralader m.m.

Telefoni

For at en dansk mobiltelefon kan bruges i USA, skal det være en såkaldt tri-band telefon (eller evt. en quad-band). Disse telefoner kan både køre med de mobiltelefonfrekvenser, der bruges i Europa, og de mobiltelefonfrekvenser, der bruges i USA. Mange moderne telefoner er tri eller quad-band - men der findes også mange, der "kun" er dual-band - så tjek inden du tager din mobiltelefon med. Bemærk at selv om telefonen er tri- eller quad-band, findes der områder i USA, hvor der ikke er dækning fordi de danske teleskaber ikke har en såkaldt roaming-aftale. Dette gælder specielt i stater som Wyoming og Montana, hvor der ikke bor mange mennesker, og antallet af danske turister nok er begrænset.

Mobiltelefonen er dyr at bruge i USA, så en ide kan være et telefonkort / prepaid phone card - man køber et kort med f.eks. $10 eller $20 taletid. Sådanne kort kan bruges fra telefonbokse (telefonbokse er nemme at finde, der er som regel en på restauranter, tankstationer m.m.). Man ringer til et gratis-nummer, f.eks. et 800-nummer og følger anvisninger - typisk skal der indtastes en kode og det nummer man skal ringe til. Minuttaksten på sådanne kort er generelt lav på sådanne kort, hvorimod opkaldsafgiften kan være høj - det betyder at kortet er velegnet til få, "lange" samtaler. Der er forskel i minuttakster og opkaldsafgifter og gebyrer, så tjek disse og vælg det kort, der passer bedst. Telefonkort kan købes mange steder.

Billeje

De fleste steder uden for byerne er den kollektive trafik mere eller mindre ikke-eksisterende, så den nemmeste måde at komme rundt på er med bil - og USA er meget indrettet på biltrafik, så det er en relativ nem måde at komme rundt på. Hvis du skal leje bil, er det vigtigt dels at få ubegrænset antal miles og de nødvendige forsikringer med. Ubegrænset antal miles er (stort set) altid standard, og hvis du lejer bil hjemmefra, er de nødvendige forsikringer som regel også med. Nødvendige forsikringer er dels ansvarsforsikring, dels tyveriforsikring (TP = Theft Protection) og kaskoforsikring (CDW = Collission-Damage-Waiver). Hvis du har en rejseforsikring, der dækker udgifter til hospital m.m., hvis du og evt. passagerer kommer til skade, vil det som regel ikke være nødvendigt at tegne en særskilt ulykkesforsikring i forbindelse med billeje. Generelt omkring forsikring gælder, at du skal sætte dig ind i, hvad der er med, og hvad der ikke er med, på denne måde kan du sikre dig, at du er tilstrækkelig dækket, men heller ikke dækket for det samme gennem flere forsikringer.

Hvis bilen afhentes et sted og afleveres et andet, er der ofte en envejsleje, men det afhænger dels af lokationerne og udlejningsselskabet. Hos nogle selskaber koster det ikke ekstra, hvis bilen lejes i en international lufthavn på vestkysten og afleveres i en anden international lufthavn på vestkysten.

Når man lejer hjemmefra, forudbetaler man nogle gang, og får en "voucher", som skal afleveres til udlejningsselskabet, når man henter bilen. Andre gange får man et reservationsnummer, og der skal først afregnes, når bilen afleveres. Uanset hvad, skal der vises et kreditkort når man lejer bilen, det er udlejningsselskabet måde at sikre sig mod skader, bøder m.m. Hvis ikke man får bøder, skader på bilen og afleverer med den aftalte mængde brændstof, bør der ikke blive opkrævet mere end aftalt, men jeg har nu ofte oplevet, at der alligevel er blevet opkrævet et ekstra gebyr. Jeg har dog altid kunnet argumentere mig ud af disse ekstra gebyrer ved bl.a. at kunne fremvise reservation, hvor prisen er angivet. Nedenfor kommer mine oplevelser:

Avis: Jeg har lejet hos dem 3 gange, hvor jeg har booket bilen hos Avis i Danmark. Alligevel har jeg 2 ud af 3 gange oplevet, at billejen pludselig var typisk et par hundrede kroner dyrere end angivet på min reservation. Hvis du lejer hos Avis, så få reservationsbekræftelsen på engelsk, dette er et godt argument overfor Avis i USA for at der ikke bør være ekstra-omkostninger. Dette har - sammen med stædighed - gjort at lejeprisen altid er blevet det, der var angivet i reservationen.

Budget (via AutoEurope): Jeg fik en voucher med alle forsikringer, afgifter m.m., men da jeg skulle aflevere bilen, var der alligevel opkrævet ca. $70 til "on the road expences" - ved at vise kopien af voucheren blev dette fjernet uden de store diskussioner, dog undtaget ca. $5 i "tax" - jeg blev lovet, at disse nok skulle blive annulleret, men alligevel blev de dog opkrævet på mit kreditkort. En mail til Budget fik dem dog til at tilbageføre beløbet.

Hertz (booket via FDM Travel): Her har der aldrig været problemer med ekstraudgifter.

Alamo: Her har der aldrig været problemer med ekstraudgifter.

-----------------

Bemærk, at når man booker en bil, er det en bestemt kategori man booker, og man får så en bil i den kategori. Ind i mellem vil man blive opgraderet til en højere (dyrere) kategori, hvis udlejningsselskabet ikke har den ønskede bil, eller hvad årsagen ellers kan være. Nogen gange kan man få lov at vælge en bestemt bil indenfor kategori, men det er langt fra altid. Hos Alamo i Los Angeles har jeg dog oplevet, at man efter at have vist reservation, og de havde registreret kørekort m.m., blot kunne gå ud og vælge den bil man ville indenfor kategorien - det var en meget god service.

Bilerne er altid nye eller næsten nye og kører problemfrit. Hvis der er problemer, er der som regel et telefonnummer, hvor man kan få hjælp. Jeg har prøvet det en gang, da jeg ikke kunne starte bilen pga. defekt batteri. Indenfor en halv time var der starthjælp, og der blev arrangeret en ny bil ved det nærmeste udlejningskontor - alt dette tog ca. 2 timer, så hjælpen var effektiv.

Overnatning

Generelt er der et stort udbud af overnatningsmuligheder, og det er som regel nemt at finde et hotel eller motel. Hoteller findes som regel i de større byer, og ligger relativt centralt i den "gamle" bydel og parkering kan være svært / dyrt. Moteller findes i de større byer typisk udenfor bycentrum langs indfaldsvejene. I de mindre byer ligger motellerne typisk på hovedgaden.

Priserne i de store byer er noget højere end de små byer ude på landet. Et hotelværelse til 2 personer i en rimelig kvalitet (eller rettere i en kvalitet jeg finder rimelig - dette kan jo variere en del fra person til person) i en amerikansk storby koster typisk ca. $100-120 pr. nat. "Ude på landet" i de mindre byer koster moteller med samme kvalitet måske $50-$70 pr. nat.

Moteller findes i lidt forskellige udforminger. Det klassiske motel er i en etage, og man parkerer bilen lige ude foran døren (det er jo USA....). Selve værelset er typisk med en dør, der åbner direkte ind i værelset, der er ingen entre, 1 eller 2 queen size eller king size senge, og bagerst i værelset er der toilet og bad. Nyere moteller er ofte i 2 eller flere etager, og der kan være en indvendig eller udvendig gang.

Der er en lang række motelkæder i USA, og herudover er der også moteller, som ikke er en del af en kæde. Selv om der er forskel mellem de enkelte moteller, kan man generelt sige, at Motel 6 er den billigste motelkæde. Herover kommer f.eks. kæderne Super 8, Howard Johnson, Days Inn og mange flere. I den dyre ende findes f.eks. Best Western, Marriott og andre. Generelt får man, hvad man betaler for - Motel 6 er generelt rent og velfungerende, men er klart ikke så luksuriøst som dyrere kæder.

Herudover kan vandrehjem også være en mulighed, især hvis man rejser alene. Dels er det billigt (varierer, men koster måske $20 - $25 pr. nat) og man møder andre rejsende. Jeg har selv brugt vandrehjem nogle gange i USA. En del af de amerikanske vandrehjem er specielle ved f.eks. at være i et fyrtårn, i et gammelt sydstatshus eller ligge ude midt i ingenting - dette kan være en anderledes og sjov oplevelse. Rejser man 2 eller flere, vil et motel i praksis være lige så billig, og man har nok heller ikke det samme behov for at møde andre rejsende.

Øl

Jeg er en stor øl-entusiast og synes godt øl er en af de mest fantastiske drikke der findes. Hvis du også kan lide godt øl, er USA et godt land. Der laves meget "kedeligt" øl i USA af de helt store bryggerier - det kan drikkes, men det er ikke noget, der udfordrer smagsløgene. Afhængig af, hvor man er i USA, er der dog masser af spændende bryggerier og øl, især på vestkysten, i de nordlige stater og New England / New York.

Jeg synes de amerikanske mikrobryggerier er mere fanden-i-voldske end europæiske, på en god måde, og har sjældent den lidt for seriøse og "alvorlige" tilgang man kan finde i Europa. Øl skal være sjovt (og smage godt), og lidt ordspil i bryggeri- og ølnavnene er med til at krydre det lidt.

Hvor finder man så de gode øl? Man være heldig at finde noget interessant på barer og restauranter, ellers gør vi ofte det, at vi køber øl på tankstationer eller i liquer-stores, sætter dem på køl på motelværelset i en spand is, og drikker dem når de er blevet kolde. Bemærk, at der ofte er strenge regler omkring åbne flasker/dåser i biler, også selv om chaufføren ikke drikker - det varierer fra stat til stat. For at være på den sikre side, lægger vi altid øllene om i bagagerummet. Hvis du kommer til Californien, kan du finde butikskæden Bevmo, det er store butikker med alt inden for drikkevarer, og med et meget stort udvalg af øl.

Tax og drikkepenge

kommer senere....

Bilkørsel

kommer senere....  


Opdateret 15.08.2005 / copyright Finn Møller
This page is HTML 4.0 Transitional