MIT FOTOUDSTYR

English

Hjem > Den blandede landhandel > Mit fotoudstyr
 
      rød: solgt       brun: har jeg stadig
År Mærke og model Type Beskrivelse
2009 - Tamron SP 28-75 mm F 2.8 Objektiv Jeg fandt dette objektiv brugt til en fornuftig pris, og da det var på min "ønskeliste", slog jeg til. Mine erfaringer med objektivet er gode. Fokus er ganske hurtigt, selv om dette ofte i anmeldelser er et af kritikpunkterne. Og så kan jeg godt lide, at at modlysblænde følger med som standard, i modsætning til hos Canon, hvor man skal købe den separat til 300 kr, samt at modlysblænden er meget nemmere at montere end hos Canon, hvor den altid er bøvlet og besværlig at sætte på. En anden lille fin finesse er objektivdækslet, der har greb, så det også kan tages af, når modlysblænden er på. Canon, lær af Tamron. Objektivet er lysstærkt, F 2.8, det er et blændetrin bedre i forhold til mange andre i dette område, og det betyder, at lukkertiden kan fordobles, og at man kan lave meget uskarpe baggrunde, f.eks. til portrætfoto. Sidst, men i virkeligheden vigtigst - objektivet leverer skarpe og detaljefyldte billeder med gode farver - så det fungerer godt sammen med Canon 70-200 mm 4.0 L.

 

2008 - Canon EOS 20D Digital SLR Jeg har købt endnu et 20D-hus, så jeg nu har to. Baggrunden er, at at jeg så ikke behøver hyppige objektivskift. Det ene hus har normalt Canons 70-200 mm påsat, det andet har en "normal"-zoom påsat. Det nye kamera fungerer som mit første 20D, så ikke flere ord om det her.

 

2009 - Canon 28-105 3.5 - 4.5 USM II Objektiv Selv om jeg jo måske delvist er i gang med et systemskifte til Canon, har jeg også overvejet at fortsætte med Canon plus nogle andre, bedre objektiver end Canons 17-85, som jeg ikke er så imponeret af. Jeg har læst et utal af anmeldelser af forskellige objektiver, og et par ældre Canon objektiver får generelt meget ros, nemlig 24-85 og 28-105 (ikke 4.0-versionen, men 3.5 - 4.5-versionen!). I starten af 2009 fandt jeg en brugt 28-105 i Den Blå Avis til en rimelig pris, som jeg købte. Det har ikke så meget vidvinkel på et digitalt spejlrefleks med en såkaldt "crop-faktor" på 1,6. Det var jeg klar over, allerede da jeg købte det, jeg har især brugt det i situationer, hvor der ikke er brug for ekstrem vidvinkel.

Objektivet er ikke så skarpt, som jeg har troet/håbet på - jeg har lavet sammenligninger med min 70-200 L, som jeg godt ved, er i en helt anden klasse - men pga. de generelt gode anmeldelser havde jeg forventet mig en skarphed og detaljerigdom stort set på højde med dette objektiv. Det er dog klart bedre end Canons 17-85 IS, som jeg ikke bruger så meget mere. Manglen på "rigtig" vidvinkel har jeg ikke savnet, så jeg går og overvejer, om Tamrons 28-75 2.8 kunne være noget...

 

2008 - Nikon 40D + 18-55 mm DSLR + Objektiv Utilfredshed med Canons 17-85 mm objektiv og hele seancen omkring Canons cash-back, sammen med at jeg prøvede et Nikon på Bingo Fotos fotomesse i City 2 har fået mig til overveje et (delvist) systemskifte fra Canon. Sonys A200 har været overvejet, det virker som et rigtig godt kamera, men jeg er usikker på kvaliteten af kitobjektivet, og så synes jeg ikke helt, A200 ligger så godt i hånden. Så jeg har investeret i et Nikon D40 med kit-objektiv, som jeg fandt billigt brugt. Det bliver nok mit standard-kamera et stykke tid. Spørgsmålet er, om jeg kan "blande" Canon og Nikon, forstået således om jeg kan finde ud af at betjene to forskellige systemer. Der er en del forskel i betjening på Canon og Nikon, ikke at den ene er bedre end den anden, betjeningen er blot forskellig.

Update januar 2009: Nikon D40 og tilhørende optik tager meget skarpe og klare billeder, jeg testede det på en tur til Gran Canaria, det er ganske imponerende hvilken kvalitet kameraet og linsen kan levere. Samtidig er det er meget nemt kamera at bruge, og den store skærm er også en fornøjelse at arbejde med. Min frygt for om det er muligt at blande Nikon og Canon, dvs. om man kan finde ud af betjene 2 forskellige kameraer, er ubegrundet, når man har kameraet i hånden, ved man mere eller mindre instinktivt, hvor betjeningsknapperne sidder.

 

2008 - Canon 70-200 mm 4.0 L Objektiv Jeg købte denne linse brugt efter at have læst et hav af anmeldelser. Jeg valgte 4.0 modellen idet IS modellen var for dyr til mit budget, og 2,8 modellen var for stor og tung (og dyr). Den første styrkeprøve var turen til USA i foråret 2008. Efter nogle lidt uskarpe billeder fik jeg eksperimenteret med fokuspunkterne på mit Canon 20D, og det hjalp. Generelt kan denne linse levere meget skarpe billeder, men den ER stor - jeg har ikke kunnet finde en passende kamerataske, som kan rumme min 20D påmonteret 70-200 mm linsen.

Jeg fotograferer en del tog, og her er der ofte et problem med flare, idet de meget kraftige frontlys på (amerikanske) tog giver en reflektion mellem linse og kamera - og det gør som regel billederne ubrugelige... Problemet findes dog også på andre linser, så det er ikke et enestående fænomen.

Update september 2008: Efter nu at have haft denne linse i lidt over år, er jeg blevet rigtig glad for den, på en nylig tur rundt i Europa har den præsteret MEGET skarpe billeder sammen med mit Canon EOS 20D.

I flere anmeldelser af denne linse foretrækkes modellen med IS (Image Stabilization) frem for denne model uden IS. Og selvfølgelig hjælper IS, men IS-modellen er også noget dyrere, og i daglig brug er det faktisk ikke noget jeg savner - i almindeligt dagslys synes jeg faktisk, at det er forbavsende nemt at tage skarpe billeder uden rystelser - og objektivet kan faktisk levere et godt resultat selv med stor blændeåbning (4 eller 5.6).

 

2008 - Canon EOS 20D Digital SLR Dette er en opgradering fra min EOS 10D. Baggrunden var primært et ønske om lidt højere opløsning (8 MP versus 6 MP), hurtigere startup og muligheden for at gemme billeder i både RAW og jpg samtidig (10D kan også gøre dette, men her er jpg-billedet "gemt" i RAW-filen - det er lidt for bøvlet).

Efter at have testet 20D på en tur til USA er konklusionen, at det er et dejligt kamera. Den hurtige opstart er virkelig dejligt, specielt når man som mig fotograferer tog - her er skal det ofte gå hurtigt. Funktionen til visning af optagne billeder er dog ikke så god / nem som på 10D, jeg synes joystikket på 20D er besværlig at betjene. Og så er drejeknappen til at vælge program nem ved et uheld at få drejet, når man tager kameraet ud af tasken - det har givet nogle billeder med helt forkert belysning....

Men alt i alt er det et dejligt kamera, der byder på lidt mere end 10D'eren (som også er et dejligt kamera). Normalt bruger jeg 20D sammen med en telezoom (primært 70-200 mm), da jeg fotograferer mange tog, og til togfotografering synes jeg tele kan give nogle spændende billeder.

 

2007 - Canon EF-S 17-85 4 - 5,6 mm IS Objektiv Dette objektiv blev købt som erstatning for min Sigma 18-125, som gik i stykker. Jeg overvejede også Sigmas 17-70 mm, men det blev til Canons 17-85 mm, dels for at prøve noget andet end Sigma, dels fordi Canon har IS (Image Stabilisator), og dels fordi der var en cash-back på ca. 1.100 kr fra Canon på deres 17-85 mm.

Hvis man skal fotografere hvor der ikke er ret meget lys, f.eks. indendørs, hjælper IS, billederne bliver skarpere end uden IS, så dette er et plus ved dette objektiv. Hvis man fotograferer ting i bevægelse, hjælper IS ikke (eller hjælper ikke så meget).

Byggekvaliteten af objektivet er god, og den har "Full Time Focusing", hvor man manuelt kan stille fokus uden at skulle stille om mellem manuel og autofokus (som man skal på mange andre objektiver). Autofokus er hurtigt. Modlysblænden følger ikke som standard med objektivet, men skal købes separat for ca. 300 kr - jeg synes det er et dårligt træk af Canon, at dette ikke følger med objektivet, især når der er tale om en relativ dyr linse.

Hvad angår objektivet i øvrigt er jeg ikke vildt imponeret over billedkvaliteten, især ikke når prisen tages i betragtning. Mit 70-200 L objektiv giver væsentlig bedre billeder - og ja, jeg ved godt, at man ikke må sammenligne Canons L-objektiver med Canons øvrige objektiver - men 17-85 er så dyr, at den (næsten) burde kunne sammenlignes med L-objektiver. Jeg købte objektivet med Cash-back, og cash-back delen var ikke en positiv oplevelse, der manglede information om hvor i processen ansøgningen om cash-back var - men pengene kom dog til sidst.

 

2007 - 2009 Canon EOS 300D Digital SLR Jeg købte dette kamera brugt via Den Blå Avis sammen med et Canon 70-210 3.5 - 4.5 USM objektiv før den årlige tur til USA. Jeg havde en måned i forvejen købt en Sigma 70-300, som jeg skulle have et kamerahus til, så jeg ikke skulle skifte objektiver med tilhørende risiko for støj på billedsensoren. Så jeg havde sådan set ikke brug for den Canon tele, der fulgte med, men prisen var god, og sælgeren ville ikke sælge separat, så jeg købte begge dele. Kameraet har tjent mig godt, selv om det ikke er helt så "lækkert" som f.eks. 10D og 20D. Solgt.

 

2007 - Canon 70-210 3.5 - 4.5 USM Objektiv Dette objektiv købte jeg sammen med et Canon 300D (se ovenfor). Jeg havde egentlig ikke brug for dette objektiv, men har efterfølgende fundet ud af, at det faktisk tager rigtig gode billeder, det er et lidt ældre og overset objektiv, men det overgår langt andre Canons teleobjektiver i den billigere ende af prisskalaen. Så dette objektiv beholder jeg - det tager ikke så gode billeder som mit 70-200 L, men til situationer, hvor jeg ikke vil have L-objektivet med (L-objektivet er noget dyrere, større og giver en opmærksomhed, der ikke altid er ønskelig), er det ideelt.

 

2007 - 2008 Sigma 70-300 mm APO DG Objektiv Købte dette objektiv som et egentligt teleobjektiv, som supplement til min Sigma 18-125 mm. Den første styrkeprøve var på en ferie til USA, her viste det sig dog, at der ofte problemer med "flare" og fokusering. Da jeg kom hjem, fik jeg ombyttet objektivet, og det nye havde ikke problemer. Jeg havde dog fået tænkt mig varm på en tele i Canons L-serie, og da jeg fik en sådan, blev dette objektiv overflødigt, og er nu solgt.

 

2005 - 2007 Sigma 18 - 125 mm DC Objektiv Denne linse blev købt til min Canon EOS 10D som en all-round linse. Med 18-125 mm brændvidde er der tale om en meget anvendelig linse. Mange af anmeldelserne af denne linse er ikke specielt begejstrede for denne linse, men jeg synes faktisk, den har taget rigtig gode billeder. Desværre gik linsen i stykker på en tur til USA i 2007 (blænden satte sig fast på fuld blændeåbning), derfor købte jeg en Canon 17-85 mmm (se ovenfor). Canons 17-85 har jeg dog ikke været synderligt begejstret for, jeg synes billeder fra Sigma 18-125 er af samme eller bedre kvalitet. Så jeg overvejer at finde en brugt Sigma 18-125 i den blå avis eller tilsvarende.

 

2005 - 2009 Canon EOS 10D Digital SLR Mere vil have mere - selv om mit Finepix S602 kunne tage gode billeder, ville jeg gerne have noget, der var hurtigere til at tage billeder og til at zoome ind og ud. I starten af 2005 fandt jeg et Canon EOS 10D digitalt spejlreflekskamera i Photografica. Lige i starten satte jeg et Tamron 28-200 mm på, men kvaliteten var ikke så god som jeg havde håbet. Efter en del søgen på nettet købte jeg et Sigma 18 - 125 (se ovenfor), og kombinationen af dette objektiv med Canon EOS 10D var rigtig god, billederne var skarpe og med gode farver. Jeg har nu opgraderet og derfor solgt kameraet, men 10D'er har været en trofast og god følgesvend, når der skulle tages billeder.

 

2003 - Fujifilm Finepix S602 Digitalkamera Selv om jeg var godt tilfreds med mit Canon A40, ville jeg gerne have noget med flere megapixel og mere zoom. Det blev til et Fujifilm Finepix S602 i slutningen af 2003, som jeg vurderede var det bedste valg inden for klassen. Dette kamera har taget en del gode billeder.

 

2003 - 2005 Canon A40 Digitalkamera På trods af mit første digitalkamera, en HP (se nedenfor), var jeg ikke helt skræmt væk fra digital fotografi. Efter at have læst en del anmeldelser, købte jeg et Canon A40, og nu kunne jeg pludselig tage billeder, jeg var tilfreds med - selvfølgelig er kvaliteten ikke så god som på min senere digitale spejlreflekskamera, men til prisen og størrelsen er det absolut et godt kamera. Desværre gik kameraet i stykker på en ferie i 2005.

 

2002 - ca. 2003 HP Photosmart C215 Digitalkamera Lidt af et impulskøb - jeg fandt dette kamera til 1.000 kr (det var billigt for et digitalkamera i 2001). Kvaliteten var dog ikke noget at råbe hurra for (for at sige det mildt) - og så slugte kameraet strøm fra batterierne i et helt utroligt tempo - et sæt batterier kunne kun tage få billeder.... Kameraet er nu solgt.

 

 

Opdateret 30.01.2010 / copyright Finn Møller
This page is HTML 4.0 Transitional