GEORGIA

English

Hjem >  Rejser >  USA >  Georgia
 

Hurtige facts om Georgia:

Indbyggertal: 7.560.000 (10. største)
Areal: 149.900 km2 (21. største)
Største by: Atlanta
Hovedstad: Atlanta
Laveste punkt: 0 m.o.h.
Højeste punkt: 1.458 m.o.h. (Appalachian Mts.)

Savannah

Den egentlige grund til at jeg ville se Savannah, var at det var i Savannah, at Forrest Gump sad på en bænk og ventede på en bus, mens han filosoferede over, at "life is like a box of chocolates". Udover dette kendte jeg ikke så meget til Savannah på forhånd - jeg havde dog i en bog læst, at det skulle være en meget hyggelig by, og at den var kendt for sine mange parker.

Byens gamle del viste sig at være utrolig hyggelig - indbegrebet af en sydstatsby. Byen er en af de ældste i USA, og ligger meget flot ned til floden Savannah, tæt ved Atlanterhavskysten.

Historie
I 1733 grundlagde general James Edward Oglethope byen Savannah - den blev anlagt som den 13 og sidste engelske koloni. Fra starten blev byen designet med brede gennemfartsveje i et gittermønster. Mellem disse gennemfartsveje blev der anlagt parker - 21 i alt - det er disse parker, der den dag i dag giver et særpræg til Savannah. Fra 1744 blev byen brugt som havneby, og som et kuriosum kan nævnes, at mange af de sten, der ligger i brolægningen nede ved floden stammer fra Europa - det blev blev brugt som ballast i skibene, der sejlede tomme vestpå og sejlede retur østpå med tobak og bomuld fra Den Nye Verden.

 

Nede ved floden

Nede ved floden kan man komme på et "flod-cruise"
Hjuldamper

Hjuldamper, der bruges til "flod-cruise"
Savannah River

Broen over floden Savannah - i byen Savannah. En dame spurgte mig, om ikke jeg syntes broen var grim. Jeg synes egentlig, den er meget elegant - hvad synes du?
Factors' Walk in Savannah

Parti fra Savannah - Factors' Walk
Colonial Park Cemetery

Colonial Park Cemetery - Kirkegården. Man snakker nogle gange om, at amerikanere har et anderledes forhold til historie, fordi USA's historie er så kort. Måske nok, men faktisk var de fleste af gravstenene på denne kirkegård væsentlig ældre end hvad man finder på danske kirkegårde, nemlig ca. 1750 - 1850 - de begravede er de kolonister, der blev de første indbyggere i Savannah.
Gammelt sydstatshus

Gammelt sydstatshus
En af de mange hyggelige parker eller squares i Savannah

En af de mange hyggelige parker eller squares i Savannah
Spanish Moss

I sydstaterne ser man ofte en slags mos, der hænger ned fra træerne - det kaldes "Spanish moss". Det ser flot ud - specielt om aftenen i gadebelysningen. Forsyth Park.
Chippeva Square

Og her var det, at Forrest Gump ventede på bussen - Chippewa Square. Bronze-statuen forestiller James Edward Oglethorpe, byens grundlægger.
Chippeva Square

Endnu et billede af Chippewa Square. Virkeligheden er manipuleret en del i filmen, bl.a. kører der ikke nogen bus forbi, ligesom der ikke er en bænk, der vender ud mod vejen.
Forsyth Park

Forsyth Park
Park i Savannah

En af parkerne i Savannah (111 kb)
 

The Georgia Guidestones

I bogen Let's Go USA 2000 havde jeg læst om The Georgia Guidestones - nogle sten, der var rejst på en høj, og som fortalte, hvordan menneskeheden burde opføre sig. Det lyd spændende - dem måtte jeg se. Desværre var der en fejl i bogen, så det tog mig noget tid at finde (incl. en afstikker til South Carolina). Hvis du også vil se The Georgia Guidestones, ligger de ca. 6-8 miles nord for Elberton ad highway 77 (mellem Elberton og Nuberg).

Til sidst fandt jeg stedet. Og der er ganske rigtigt rejst nogle sten med gode råd til menneskeheden. De står på mange sprog, bl.a. engelsk, russisk og kinesisk. Rådene er (i engelsk udgave):

  • Maintain humanity under 500.000.000 in perpetual balance with nature
  • Guide reprodution wisely - improving fitness and diversity
  • Unite humanity with a living new language
  • Rule passion - faith - tradition and all things with tempered reason
  • Protect people and nations with fair laws and just courts
  • Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court
  • Avoid petty laws and useless officials
  • Balance personal rights with social duties
  • Prize truth - beauty - love - seeking harmony with the infinite
  • Be not a cancer on the earth - leave room for nature - leave room for nature
Stenene blev efter sigende (dvs. ifølge Let's Go USA) rejst i 1980 af "a group of Americans who seek the age of reason". Stenene er i granit - ikke så mærkeligt, for Elberton-området er efter sigende det sted i verden, hvor der brydes mest granit.

 

The Georgia Guidestones

The Georgia Guidestones
The Georgia Guidestones

Inskriptionen på engelsk
The Georgia Guidestones

Denne sten fortæller baggrunden bag The Georgia Guidestones (109 kb)
 

Georgia i øvrigt

denmark Community

Ca. 30 miles fra Savannah ligger der en lille by ved navn Denmark - den måtte jeg selvfølgelig se. Der var ikke meget by, men der var da et lille skilt, der fortalte at dette var Denmark Community.
Georgia landskab

Typisk Georgia-landskab
Kirken i Tignall

Syden er et meget religiøst område - der er utrolig mange kirker. Her er kirken i den lille by Tignall.
Vandtårn i Tignall

En anden ting, der er typisk, er vandtårne - igen Tignall
Floden Savannah

Floden Savannah oppe ved Elberton (faktisk er billedet taget på South Carolina-siden)

Opdateret 21.09.2003 / copyright Finn Møller
This page is HTML 4.0 Transitional